Pääseme ligi?

Läheme reisime, kuid “ligipääsetavus” on loomulikult kohustuslik
Hope springs by Marion Bobkov

Tihti oleme mõelnud takistustele, mis kaasnevad Eestis reisimisega ja just reisimisega erivajadustega inimestele.

Käisime perega Saaremaal puhkamas, külastasime ja avastasime mitmeid põnevaid kohti, jõin õiget Saaremaa koduõlut ja lõin palju mälestusi, mida siiani hellalt meenutan. Milline vapustav paik! See ei tekkinud ainult hetkel, kui klaasike kangemat oli kõhtu soojendamas, vaid ka päevi-nädalaid-kuid hiljem. Nii põnevaid kohti, mida tahaks jätta lausa saladuseks, et hoida rikkumatuna puutumatust, mida nad endas veel kannavad. Siiski soov anda rõõmu edasi ületas minu soovi hoida seda ainult endale. Ja tekkisidki mõtted punuda kokku mõnus reis, kuhu saavad minna ka puuetega inimesed. Kuid entusiasmiga kiirelt kerkinud mõte suikus sama ruttu nagu tärkas – kui paljudesse kohtadesse neist pääseb ka tegelikult ligi ratastooliga?

Kui paljudesse kohtadesse üldse Eestis pääseb ligi? Naastes Tallinna, vaatasin suviselt päikselistel päevadel tänaval ringi, jälgisin tunde kesklinna sumisevat elu ja inimesi. Kui palju nägin inimesi näiteks ratastooliga, karkudega, kes polnud eelmise õhtu ööloomad, vms? Pean tunnistama – see oli kõvasti vähem kui olin harjunud nägema Helsingi kesklinnas. Juhtus mööda minema daam koos sõbrannaga, kuid vaikselt neile sappa võttes kuulsin eesti keelest väga erinevaid helisid. Lonkisin nukra meelega ringi ja mõtlesin, kuidas saaksimegi luua reisid, mis on põnevad, meelejäävad, rohkem-kui-kolmele-inimesele-heast-kogemusest-rääkimine ning mis oleks ligipääsetav kõigile…Old town and a lady by Eha Kägu Muidugi võiksime me kõik vurada läbi linnaväljaku, otsida (arvatavasti ringiga) koht, kust pääseb teisele poole teed ning minna kaubanduskeskusesse ja osta veel riideid, mida saame kanda järjekordsel linnaväljaku reisil. Kuigi mõnikord on see põnev, tõesti, aga kui pikalt? Sobrades pargipingil istudes netis ja meie meeskonna andmebaasides, otsustasin minna värskelt avatud Energia Avastuskeskusesse ja miski minus tõstis pead. Leiame võimalused, mis oleks liikumisraskusega inimesele iseseisvalt ligipääsetav või nõuaks võimalikult vähest välise abi kasutust. Ja mis on ka põnevad. Väljakutse vastu võetud…